Kosilnice na nitko za težko dostopne površine in robove okoli hiše

Ko košnjo trave opravljamo s klasičnimi bencinskimi ali električnimi kosilnicami v okolici hiše, se pogosto znajdemo pred težavo, da ostanejo nepokošeni deli, do katerih s takšnimi robustnimi stroji težko dostopamo. To se običajno zgodi okoli robov, grmovja, stopnic, žive meje, dreves ali cvetja. Za urejanje teh delov trate potrebujemo drugačen pristop. V današnjem času se več ne zatekamo k ročnemu delu, ampak uporabljamo kosilnice na nitko, imenovane tudi trimerji. Akumulatorska kosilnica na nitko je zelo uporabna tudi v blokovskih atrijih ter na težko dostopnih površinah, kot so bregovi in vinogradi.

Odličen pristop za težko dostopne površine in robove okoli hiše.

Izberite pravo moč za učinkovito košnjo in urejen videz vaše trate

Na trgu obstaja veliko različnih vrst kosilnic na nitko, med katerimi lahko izbiramo glede na površino, ki jo želimo kositi. Pri izbiri je pomembno upoštevati potrebe in zahteve. Nakup najdražje in najmočnejše kosilnice ni vedno najboljša odločitev, še posebej, če jo potrebujemo za manjše in obdelane travnate površine. Močnejše bencinske kosilnice so pogosto težje, kar lahko povzroči težave v hrbtu in rokah med delom. Hkrati pa izbira prešibke kosilnice lahko privede do neučinkovite košnje. Bencinske kosilnice z večjo močjo so bolj primerne za trdno travo z veliko podrasti, na primer ob robu gozda, medtem ko lažje baterijske kosilnice pridejo prav za manjše površine okoli hiše.

Na splošno so kosilnice na nitko priporočljive za manjše površine, predvsem za obrobe. Ne glede na to, ali gre za električne ali bencinske kosilnice, z njimi ni mogoče doseči popolnoma ravne linije, kot jo omogočajo običajne kosilnice. S kosilnicami na nitko kosimo ob robnikih, okoli cvetja in na mestih, kjer s tradicionalno kosilnico ne moremo doseči rezultata, saj imajo širša kolesa in puščajo nepokošene robove. Čeprav nekateri uporabljajo kosilnice na nitko tudi za košnjo običajnih travnih površin, rezultat ni enakomeren in zelenica ni lepo urejena.

Bencinske kosilnice na nitko – izberite pravi motor in moč za vaše potrebe košnje

Bencinske nitkarice so motorne kosilnice na nitko, ki jih lahko razdelimo na modele z dvotaktnim in štiritaktnim motorjem. Običajno se za njih odločimo, če bomo kosili izven gostih naselij, saj so precej hrupne. Pri štiritaktnem motorju je lažje zagnati motor in ni potrebno pripravljati mešanice bencina in olja, kot je potrebno pri dvotaktnih motorjih. Mešanico bencina in olja je treba pripraviti v skladu z navodili, saj ne sme biti starejša, sicer bi lahko motor poškodovali. Pri štiritaktnih motorjih pa je potrebno olje zamenjati le enkrat na leto. Razmerje mešanice med bencinom in oljem je posebej določeno za vsak model, lahko je na primer 1:25 (štiri odstotke olja) ali 1:50 (dva odstotka olja).

Bencinske kosilnice na nitko se razlikujejo tudi v moči motorja, ki se giblje med 0,75 in 2,2 kilovata. Obstajajo tudi močnejše kosilnice, vendar so namenjene profesionalni uporabi, kot na primer za komunalne delavce, ki urejajo površine ob javnih cestah, in niso namenjene domači uporabi. Če bomo kosili robove ob živi meji, okoli dreves na dvorišču, na manjših bregovih, ob garažah ali v manjših sadovnjakih z nekaj drevesi, bo zadostovala kosilnica z močjo 0,75 kilovata. Za večje sadovnjake in višjo travo pa bomo potrebovali kosilnico z močjo 2 kilovata.

Če na primer na svojem vikendu imamo veliko podrasti, kot so leska, divje slive, robide, praprot, ne moremo uporabiti kosilnice z manjšo močjo kot 2,2 kilovata, saj preprosto ne bi zmogla kositi takšne podrasti zaradi nezadostnih vrtljajev. Če bi se poskušali spopasti s takšno podrastjo z manj močno kosilnico, bi se nitka zapletala in motor bi se pokvaril. Za uporabo močnejše kosilnice moramo imeti domač teren, ki je zahteven.

Močnejše kosilnice na nitko pogosto vključujejo tudi disk, ki omogoča kositi večjo površino trave. Uporabljajo se lahko ob njivah ali na večjih travnatih površinah. Nekatere bencinske kosilnice imajo tudi možnost pritrjevanja dodatnega rezila za obrezovanje dreves in živih mej, vendar pa so to že večnamenske naprave.

Similar Posts: