Kako nam individualna terapija lahko pomaga?

Eden izmed najbolj učinkovitih način zdravljenja osebnih težav je skozi individualno terapijo. To pomeni, da se lahko terapevt popolnoma posveti posamezniku, ki potrebuje pomoč. Pogovor poteka med terapevtom in posameznikom v zasebnem prostoru, ki je varen. Dejstvo je, da vsak človek potrebuje vrsto terapije, ki je prilagojena njemu. Samo zdravljenje lahko poteka nekaj tednov, mesecev ali pa tudi več let. Odvisno je od same težave, ki jo želimo pozdraviti. Poglejmo si kaj lahko pričakujemo, če razmišljamo, da bi obiskali terapevta.

Uporaba psihoanalize pri zdravljenju

Naš terapevt bo skozi psihoanalizo poskušal razumeti, kateri so glavni vzroki naših težav. To vključuje globoko razumevanje naše osebnosti ter načina, kako se odzivamo na eksterne dejavnike v okolju. Na ta način nam psihoterapevt poda različna orodja, ki jih lahko uporabimo v vsakodnevnem življenju.

Fobije se tudi na ta način zdravijo, saj nam individualna terapija pomaga, da:

  • Najdemo vzroke, ki so povzročili razvoj fobije
  • Razvijemo orodja s katerimi se lahko počasi začnemo srečevati z našimi strahovi

Najbolj pomemben dejavnik pri pogovoru med terapevtom in posameznikom je, da lahko slednji izpove svoja čustva. Že samo to je dostikrat dovolj, da čutimo takojšne olajšanje, saj nas je nekdo pripravljen poslušati in nas ne obsoja.

Kognitivno-Vedenjska terapija

Velikokrat se lahko zgodi, da ne najdemo pravilnega načina kako se srečati z našimi strahovi. Individualna terapija je lahko tudi kognitivno-vedenjske narave, kjer naš psihoterapevt sodeluje z nami v pogovoru in nam pomaga spremeniti način razmišljanja. Taka vrsta terapije je osnovana na skupni povezavi naših misli, verovanj, občutkov ter načina obnašanja v situacijah, ki nam povzročajo neudobje.

Vse fobije imajo nekaj skupnih karakteristik, ki so:

  • Trpeča oseba misli, da je situacija v kateri se znajde izredno nevarna
  • Negativne misli, ki se pojavijo avtomatsko, čustveno hudo prizadenejo osebo, kar privede do nerazumnega vedenja
  • Ob dolgi izpostavljenosti se lahko občutki fobije ojačajo in nam otežijo življenje

Kaj pa skupinska terapija?

Nasprotje individualne terapije je skupinska terapija. Pomaga nam, da se soočimo s svojimi težavami v okolju, kjer so ljudje, ki imajo podobne izkušnje. Take seje lahko potekajo tudi večkrat na teden in trajajo več ur. Odvisno je od načina zdravljenja, ki ga uporablja psihoterapevt, okolja ter od sodelovanja skupine.

Similar Posts: