Vadbena podlaga

vadbenapodlaga

Vadbena podlaga za udobje pri športu Vsaka vadba je lažja, če poteka na primernih tleh – in da je prava vadbena podlaga izjemno pomembna nam je jasno že, če pomislimo na razliko med hojo po betonskih tleh ali hojo po travi oziroma mehki preprogi.

Zakaj je trda vadbena podlaga pogosto težava?

Marsikatera sodobna športna vadba obremenjuje vedno iste sklepe, saj se izvajajo vedno isti gibi. In ti sklepi so hitro preobremenjeni. Kot primer lahko vzamemo tek, ki je pri nas eden najbolj razširjenih rekreativnih športov. Predvsem začetniki se pri teku pogosto srečujejo s hudimi bolečinami v kolenih, saj sklepi pri teku dejansko precej trpijo. Da bi bil tek bolj udoben, se jim tako priporoča primerna tekaška obutev z raznimi zračnimi blazinicami ali blazinicami iz gelov, prav tako pa se začetnikom običajno svetuje, naj ne tečejo po trdih podlagah – zanje bo kros tek po travniku ali mehki gozdni poti veliko boljši kot tek po asfaltu.

Enako velja tudi za vse druge vadbe – pomembni sta tako primerna (mehka in lahka) obutev, kot seveda prava vadbena podlaga.

Kakšna naj bo vadbena podlaga?

Vrsta tal oziroma podlage je najmanj pomembna v fitnes studiih, kjer ljudje uporabljajo klasične fitnes naprave. Tu pri vadbi ne prihaja do dejanskega stika s tlemi, zato se lastniki večinoma odločijo ali za tla iz lesa (specialni parketi) ali za mehke talne obloge, ki pomagajo tudi pri vpijanju zvoka.

Drugače je v dvoranah, namenjenih aerobiki in podobnim skupinskim vadbam. Tu je osnova običajno ravno tako les (parket), vse pogosteje pa se lesena tla nadomesti ali prekrije s specialno podlago iz umetne mase. Ta je mehkejša in absorbira udarce, torej se vda tudi pod poskoki stopal in je tako bolj blagodejna oziroma ne povzroča bolečin.

Vadbena podlaga je pomembna tudi tam, kjer ne skrbi zgolj za udobje vadečih, temveč predstavlja tudi zaščito – na primer v prostorih, namenjenih dvigovanju uteži. Kadar uteži prosto padejo na tla, pride namreč do precejšnjega udarca, ki ni primeren niti za tla niti za naša ušesa – smiselno je torej poskrbeti za mehka tla iz umetne mase, podobna tistim, ki smo jih navajeni z otroških igrišč.

Najboljše vaje za trebuh. Če želite lepo oblikovane trebušne mišice, vam ni treba vsak dan 1 uro delati vaj za trebuh, dovolj je namreč že 7 minut 3- do 4-krat na teden. Preberi več …

Similar Posts: