Katere gobe izbrati za juho?

Gobova juha je priljubljena jed, ki se znajde na jedilniku preko celega leta, saj lahko uporabimo tudi zmrznjene, posušene, celo vložene gobe. Najboljša pa je seveda iz svežih gob, tako da je pravi čas za pripravo te specialitete običajno ob koncu poletja oziroma v začetku jeseni. Prav tako pa lahko gobova juha vsebuje različne gobe, ki so primerne za uporabo v juhi. Ne moremo za ta namen uporabiti kar vseh gob, seveda se je treba izogibati predvsem strupenih gob, ki jih ne moremo v kuhinji uporabiti na noben način. Od užitnih gob jih večino lahko brez skrbi uporabimo v juhi, niso pa vse kombinacije najbolj posrečene.

Jurčki

Najbolj priljubljene so juhe iz jurčkov, ki veljajo tudi za nekako klasične gobove juhe. Poleg tega jurčki v povprečni gobarski sezoni pri nas dobro uspevajo in jih imamo običajno na zalogi dovolj, da se lahko redno razvajamo s to okusno specialiteto. Prednost jurčkov je ta, da so precej veliki in mesnati, tako pa tudi juhi ponujajo obilo okusa. Poleg tega imajo značilen okus, ki ga mnogi samodejno povezujejo s kakovostno gobovo juho.

Lisičke

Druga priljubljena izbira za juho so lisičke, ki so tudi nasploh zelo priljubljene gobe. Ni jih težko opaziti v gozdu, saj imajo značilno barvo in obliko, tako da jih hitro prepoznajo tudi manj izkušeni gobarji. Poleg tega izstopajo tudi po številu in jih lahko naberemo veliko. Lisičke so vsestransko uporabne, a prav v juhah marsikomu najbolj teknejo. Juha iz lisičk bo nekoliko svetlejša, prepoznavna pa tudi po značilnem okusu. Ker se poleg tega lisičke uporabljajo tudi v mnogih drugih jedeh, kot so lisičke z jajci je možno oblikovati zelo usklajen in okusen jedilnik, ki ponuja pravo zakladnico zdravih jesenskih sadežev.

Mešane gobe

Omenili smo najbolj priljubljeni izbiri, jurčke in lisičke, pri teh pa ne moremo mimo posrečene kombinacije obeh vrst gob. Mnogi trdijo, da je gobova juha boljša, če vanjo vključimo različne gobe. To je seveda odvisno od okusa posameznika, saj nekateri prisegajo na specifične okuse določenih vrst gob, drugi pa prav v kombinaciji najdejo idealen okus za juho. Poleg lisičk in jurčkov v juho spadajo še drugi užitni gobani, priljubljene so golobice, kostanjevke, šampinjoni …

Paziti pa je treba, da z gobami v juhi ne eksperimentiramo preveč. S tem ne mislimo le na strupene gobe in tiste, ki utegnejo povzročiti prebavne težave. Nekatere vrste gob za juho pač niso primerne, tudi če so užitne in sicer zelo okusne. To so recimo marele, ki se le izjemoma dodajajo v mešane gobove juhe. Marele so odlične za paniranje in pečenje, v juhi pa razočarajo, saj so premehke in hitro razpadejo, pri tem ustvarijo razvlečen material, ki v juhi ni preveč privlačen. Podobno velja za nekatere druge vrste gob.

Similar Posts: