Nova alu platišča polepšajo vozilo

Nova alu platišča vizualno izjemno polepšajo vozilo in mu dajo pridih novosti s kombinacijo novih alu platišč in novih pnevmatik tudi povečamo stabilnost vozila med vožnjo. Pri izbiri pa moramo biti pozorni, da ne pride do drastičnega odstopanja navodil proizvajalca vozil. Odstopanje privede do nepravilnega nagibanja koles, nepravilnega odčitavanja hitrosti ter podajanja nepravilnih informacij elektronskim sistemom v vozilu, kot so ABS, senzorji in senzorji za dotok goriva.

Alu platišča
Nova alu platišča vizualno izjemno polepšajo vozilo in mu dajo pridih novosti

Nova aluminijasta platišča izboljšajo vožnjo

Večina voznikov alu platišča izbere zaradi videza. Drugi pa jih izberejo tudi zaradi njihovega vpliva na kvaliteto vožnje, saj:

  • Zmanjšajo težo nevzmetenih mas,
  • Izboljšajo pospeševanje in zaviranje,
  • Povečajo trdnost,
  • Izboljšajo hlajenje zavor.

Zmanjšana teža nevzmetenih mas

Zmanjšana teža nevzmetenih mas vpliva na stabilnost avtomobila med vožnjo. Nevzmetena masa je ves tisti del vozila, ki je med vožnjo najbolj izpostavljen. Vanj spadajo pnevmatike, platišča in zavore. Zaradi svoje lege so ti deli najbolj izpostavljeni nepravilnosti na cestišči in sili v ovinkih. Trdna alu platišča izboljšujejo natančnost upravljanja vozila ter olajšajo vožnjo v ovinkih.

Izboljšanje pospeševanja in zaviranja

Zaradi novih alu platišč pride tudi do zmanjšanja rotacijskih sil. Posledično vozilo lažje speljuje in zavira. Priporočljiva je hkratna menjava tako imenovanih avto felten in pnevmatik, saj tako dosežemo boljši oprijem cestišča in bolj varno vožnjo. Pri menjavi pnevmatik pri novejših vozilih, je pomembno da ustrezajo standardom proizvajalca, saj bodo drugače senzorji pnevmatik ves čas javljali napako.

Povečana trdnost

Povečana trdnost alu platišč zmanjša deformacijo avto felten in pnevmatik v ovinkih. Vozilo se trdneje vozi po cestišču, obenem pa vozna površina ne uničuje gum in platišč.

Boljše hlajenje zavor

Nova alu platišča so dober prevodnik toplote. Pospešeno odvajajo toploto od zavor in zmanjšajo možnost pregrevanja zavor med vožnjo. To pomeni, da se zaradi alu platišč izboljša tudi varnost med vožnjo.

Kako izbrati nova alu platišča za naše vozilo

Poleg dizajna moramo upoštevati tudi kakovost izdelave, pravilno uporabo, razmerje vijakov, odmik sredinske linije platišča in mesta, kamor se pritrdi ter premer sredinske luknje. Novo alu platišče mora biti trdno ter mora zagotavljati večjo zmogljivost avtomobila in zmanjšanje teže. Vsaka feltna mora biti izdelana točno za določeno vozilo, saj tako najbolje izkoristimo njen potencial. Premer kroga okoli središča lukenj za vijake mora ustrezati vozilu. Prav tako pa mora ustrezati tudi sredinska luknja, da pnevmatike lepo sedejo na vijake.

Preberite si še naslednji članek: Znaki okvare alternatorja in primeren čas za menjavo

Similar Posts: