Znaki okvare alternatorja in primeren čas za menjavo

Električna avtomobilska naprava ali alternator proizvaja izmenični električni tok med delovanjem motorja. Vsi porabniki v avtomobilu za svoje delovanje potrebujejo enosmerni tok, zato avto potrebuje poseben usmerjevalnik oziroma alternator, ki pretvori izmenični tok v enosmernega. 

Električna avtomobilska naprava ali alternator
Električna avtomobilska naprava ali alternator proizvaja izmenični električni tok med delovanjem motorja.

Uporaba alternatorja in zaganjalnika v vozilu

Vsak avtomobil ima nameščen zaganjalnik in alternator, ki skrbita za delovanje motorja. Zaganjalnik prek krmilja požene motor, usmerjevalnik pa napaja vse električne porabnike v avtu  med delovanjem motorja. Odvečno električno energijo usmerjevalnik shranjuje v akumulator. Vsi usmerjevalniki so zračno hlajeni s pomočjo notranjih ali zunanjih ventilatorjev. Avtomobilski usmerjevalnik sestoji iz rotorskih magnetnih tuljav in statorja.

Napajanje vseh električnih porabnikov vozila

Vsi električni porabniki avtomobila se napajajo prek alternatorja. Slednji skrbi za delovanje luči, poslušanje radia, polnjenje vaših električnih naprav, kot so telefoni ali navigacija ali pa za delovanje luči. Višek električne energije se shranjuje v akumulator. Shranjena električna energija v akumulatorju se kasneje uporabi pri zagonu vozila ali pa pri poslušanju radia pri izklopljenem motorju. 

Kako veste, če je alternator pokvarjen?

Znaki okvare alternatorja so velikokrat podobni znakom okvare akumulatorja. Veliko voznikov ne prepozna okvare usmerjevalnika, dokler vozilo ne odpeljejo na servis. Najbolj očiten znak okvare usmerjevalnika je, da se akumulator med vožnjo ne polni. Morda ste opazili, da klima ne dela dovolj močno? Ali pa, da radio občasno izgubi jakost zvoka? Po izpraznitvi akumulatorja, se akumulator po polnjenju ne napolni do polovice ali do polnega, temveč se izprazni že po eni vožnji. To je samo nekaj kazalcev okvare.

Opozorilni znaki okvare alternatorja ali akumulatorja

Velikokrat vas na nedelovanje alternatorja opozori lučka na avtomobilski armaturi z znakom akumulatorja. Ponavadi je za popravilo usmerjevalnika tedaj že prepozno. Lahko sicer najprej poizkusite z zamenjavo akumulatorja in vidite, če je tu težava. Samo, če elektro usmerjevalnik ne deluje opravilno, se bo tudi novi akumulator hitro izpraznil, vi pa boste vseeno morali kupiti nov elektro usmerjevalnik. Najlažje preverite, kateri del je okvarjen tako, da priklopite akumulator na merilnik akumulatorjev in preverite napetost. Če je prenizka, je okvarjen akumulator, če je dovolj velika pa je najverjetneje okvarjen alternator. 

Menjava alternatorja doma ali pri avto električarju?

Okvarjen alternator sicer lahko zamenjate doma, v kolikor ste vešči avtomehaničmnih storitev. Bolje pa je, da kupite nov rezervni del prek spleta in ga s sabo odnesete do lokalnega avto električarja. Tako boste prihranili denar in obenem imeli kvalitetno nameščen avto del.

Preberite si še naslednji članek: Kdaj ste nazadnje zamenjali olje?

Similar Posts: