Nakup nepremičnine v Grosupljem

Občina Grosuplje, ki se nahaja na severozahodu Dolenjske ob glavni cesti med Ljubljano in Novim mestom, se lahko pohvali s svojo bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Arheološka raziskovanja so razkrila več kot 40 pomembnih najdišč, ki pričajo o bogati preteklosti tega območja. Grosupeljska dolina, ki je del občine Grosuplje, se uvršča med kraški svet. To območje je znano po svoji izjemni geološki pestrosti, saj so tu odkrili več kot 200 jam in brezen. Te naravne tvorbe predstavljajo pomembno značilnost pokrajine, ki privablja ljubitelje narave, raziskovalce in turiste.

Stanovanja v teh krajih pritegnejo pozornost kupcev, saj ponujajo različne možnosti po dostopnih cenah.

Lokacija in okolica

Grosuplje leži v zahodnem delu Dolenjskega podolja, obdano je z mokrotnimi območji ob potoku Bičju ter železniško progo iz Ljubljane. Naravne značilnosti vključujejo smrekov gozd na Brinjskem hribu na severu ter gričevje Kamne gorice in Drnovke na vzhodu.

Naselja in okolica

Grosuplje vključuje več naselij, kot so Potok oz. Perovo na severozahodu, Jerova vas na severu ter Brezje pri Grosupljem na vzhodu. Osrednji del mesta je na območju nekdanje Stranske vasi, kjer se nahajajo številne ustanove, kot so šola, knjižnica, kino ter kulturna in športna društva.

Kulturne in zgodovinske znamenitosti

Župnijska cerkev svetega Mihaela, ki stoji na cerkvenem hribu, je pomembna zgodovinska znamenitost. Ta srednjeveška cerkev, ki je doživela obsežno prenovo leta 1853, je znanstveno in kulturno pomembna za območje. Oltar, izdelan v 19. stoletju, je bil leta 1960 preoblikovan, medtem ko je veliki zvon, vlil leta 1893, delo Alberta Samasse.

Odkrijte naravne lepote

Vzemite si trenutek, vdihnite svež zrak in odkrijte skrite lepote naše dežele. V Grosupljem lahko prisluhnete kapljanju vode v Županovi jami, se sprehodite po Radenskem polju in uživate v zvokih ptic ter regljanju žab. Zaprite oči in uživajte v zvokih čebel na travnikih in v čebelnjakih.

Naravna raznolikost Grosuplja

Grosuplje se ponaša z valovitimi dolinami, gozdnatimi griči, vzpetinami, kjer so raztresene vasi in cerkve, mokrotnimi travniki in rodovitnimi njivami. Na vsakem koraku lahko najdete sledi prazgodovine. Ostanki rimskih cest, bivališč, srednjeveških utrdb in gradov pričajo o živahni preteklosti na tranzitnih poteh.

Cene nepremičnin v Grosupljem, Vrhniki in Logatcu

Južna okolica Ljubljane, ki vključuje Grosuplje, Vrhniko in Logatec, beleži manjšo ponudbo in transakcije v letu 2023 na nepremičninskem trgu. Po podatkih Gursa je bilo prodanih le približno 20 stanovanj, pri čemer so cene odvisne predvsem od mikrolokacije. Kljub temu so se cene lani povzpnele na približno tri tisočake za kvadratni meter, trend pa se nadaljuje tudi letos.

Primeri cen v Grosupljem

Primer nakupa 50 kvadratnih metrov velikega dvosobnega stanovanja v Grosupljem, ki sega v leto 1975, kaže na ceno 160 tisoč evrov, kar pomeni 3.200 evrov za kvadratni meter za nepremičnine Grosuplje. Na Vrhniki pa je bilo najcenejše stanovanje prodano za 120 tisoč evrov, ki meri 56 kvadratnih metrov, kar znaša le malo več kot 2.100 evrov za kvadratni meter. Pomembno je omeniti, da je stanovanje v stavbi iz leta 1949

Similar Posts: