Kaj je hosting in kako deluje?

Hosting je angleški izraz za spletno gostovanje. Gre za spletno storitev, ki vam omogoča dostop do vsebine vašega spletnega mesta na internetu, pri čemer lahko izbirate med različnimi ponudniki tovrstne storitve.

Glavni namen spletnega gostovanja je v tem, da vam ponudniki gostovanja spletih strani zagotavljajo tehnologijo gostovanja in vse potrebne vire, ki so potrebni za učinkovito in varno delovanje vašega spletnega mesta. V nadaljevanju boste izvedeli, kaj je hosting, kako deluje in katere so različne vrste spletnega gostovanja. Na koncu pa sledi še nekaj nasvetov za izbiro pravega ponudnika.

Hosting – gostovanje spletnih strani

Če se osredotočim na slovenski pomen angleškega izraza hosting, le ta pomeni gostovanje. In če to prenesemo v internetni svet, potem gre v tem primeru za gostovanje datotek spletnih strani ali elektronske pošt na gostiteljevih strežnikih.

Glavni namen spletnega gostovanja je, da ponudniki spletnih strani zagotavljajo tehnologijo in vse potrebne vire za učinkovito in varno delovanje vašega spletnega mesta.

Običajno gre za izjemno zmogljive strežnike, ki jih imajo ponudniki gostovanja spletnih strani in zagotavljajo bistveno boljši povezavo z internetom kot pa, če bi imeli strežnik doma. Pri gostovanju spletnih straneh gre torej v bistvu za najem prostora na strežniku, ki vam omogoča nemoteno in brezhibno delovanje vašega spletnega mesta.

Različne vrste gostovanja spletnih strani

Gostovanje spletnih strani vam je na voljo v različnih oblikah, in sicer poznamo:

  • Deljeno gostovanje, ki je najbolj razširjeno in pri katerem na enem strežniku gostuje večje število naročnikov.
  • VPS gostovanje, ki je zmogljivejše in namenjeno naprednejšim uporabnikom; število naročnikov spletnega gostovanje je v tem primeru manjše.
  • Namensko gostovanje, pri katerem en naročnik prejme v upravljanje celoten strežnik, medtem ko se fizično še vedno nahaja v prostorih ponudnika spletnega gostovanja.

Kako izbrati pravega ponudnika gostovanja spletnih strani

Ko izbirate pravega ponudnika gostovanja spletnih strani, je potrebno pomisliti na ogromno dejavnikov. Predvsem je pomembno, da izbereta ponudnika, ki se z nudenjem gostovanja ukvarja dolgo časa, saj ima več izkušenj in največkrat tudi zmogljivejše strežnike. To pomembno vpliva na hitrost delovanja spletne strani in s tem posledično tudi na uporabniško izkušnjo.

Ko se odločate za pravega ponudnika, pa ne glejte samo na ceno. Preverite vse varnostne ukrepe za zaščito vašega spletnega mesta, morebitno tehnično podporo strankam in dodatne storitve, ki lahko izboljšajo vaše poslovanje.

Similar Posts: