Pokvarjen disk – so moje fotografije izgubljene?

Računalniške komponente niso večne. Lahko se pokvarijo ali prenehajo delovati. Zaradi tega pa se pojavijo težave tudi pri delovanju našega računalnika. Najbolj to občutimo takrat, ko se pokvari trdi disk. Če ta preneha delovati, so lahko ogroženi tudi podatki, ki so shranjeni na računalniku. To velja tako za dokumente kot tudi za fotografije in vse ostalo. Kar naenkrat do njih ne moremo dostopati in marsikdo se boji, da so vsi podatki ob okvari diska za večno izgubljeni. Je obnova podatkov sploh mogoča in kako dobiti svoje fotografije in vse ostalo iz okvarjenega računalniškega diska?

Obnova podatkov je zamudna, a možna

Ko pride do okvare na računalniškem trdem disku, podatki navadno ostanejo na njem. Vendar to ni vedno dobra novica. Tudi podatki so namreč zaradi okvare lahko poškodovani, predvsem pa je do njih zelo težko dostopati. Obnova podatkov mora biti zato izvedena strokovno in izjemno pazljivo. Lotiti se jo je treba čim bolj potrpežljivo in s pravo opremo, sicer lahko že tako poškodovane podatke le še bolj poškodujemo. To se zgodi marsikomu, ki skuša sam reševati podatke z diska, nato pa ugotovi, da je imelo njegovo posredovanje več škode kot koristi. Gre namreč za zapleten proces, ki zahteva ne le veliko truda, ampak tudi znanja.

Če so za vas podatki ali fotografije na disku dragoceni, nikar ne tvegajte z reševanjem na svojo roko. Takšno reševanje podatkov vas namreč lahko drago stane: podatke lahko dokončno uničite, tako da jih niti strokovnjaki ne bodo več mogli obnoviti in rešiti. Zato raje zaupajte profesionalcem, ki znajo to tveganje zmanjšati na minimum. Če so podatki še na disku in če se jih da rešiti, jih bodo zagotovo tdi rešili.

Reševanje podatkov ima svojo ceno

Večino ljudi zanima, koliko jih bo stala obnova podatkov. Cena je odvisna od mnogih dejavnikov. Od tega, za kakšno okvaro gre, pa tudi od tega, kako zelo so podatki poškodovani. Preden iščete nekoga, ki vam bo rešil podatke, zato premislite, kako dragoceni so za vas. Če so ti podatki za vas neprecenljivi, saj gre recimo za osebne fotografije, ki jih niste imeli shranjenih nikjer drugje, potem sploh ne razmišljajte o ceni. Raje razmišljate o tem, kako pomembno je, da te fotografije dobite nazaj.

Similar Posts: