Obnova podatkov na poškodovanem trdem disku

Trdi diski so z nami že skoraj 70 let. Prvič so ugledali luč sveta leta 1956, ko je podjetje IBM predstavilo svoj računalnik z imenom RAMAC 305. Res je, da so takrat trdi diski bili velikosti majhne sobe, vendar so skozi desetletja močno napredovali. Dandanes pa klasični mehanski diski predstavljajo idealni spominski medij, saj ima ugodno ceno in visoko kapaciteto spomina za shranjevanje podatkov. Je pa res, da se sčasoma magnetne plošče izrabijo ali pa ga onesposobijo razni okolijski dejavniki. Če izgubimo podatke na računalniku, nas lahko reši restavriranje diska, ki z zelo visoko uspešnostjo povrne naše slike, glasbo, filme, pisarniške datoteke ipd.

Stari trdi diski so nezanesljivi

Moderni trdi diski vsebujejo številne občutljive komponente, kot so magnetne plošče, bralna roka, elektro-motorček ipd. Opremljeni pa so z zelo vzdržljivim ohišjem, ki ščiti omenjene komponente pred prahom, vlago, udarci in drugimi nevarnostmi. Brez težav jih lahko v računalniku uporabljamo tudi celo desetletje in več, če seveda delujejo. Je pa res, da se smatrajo po petih letih starosti vsi trdi diski nezanesljivi. Priporočljivo je, da prenesemo občutljive podatke na drug spominski medij, kot je SSD ali novejši mehanični disk. S tem se izognemo potrebi po restavriranju diska, saj nam je nepričakovano prenehal delovati, zaradi visoke starosti.

Omenjeno storitev lahko zaupamo svojemu najljubšemu računalniškem servisu.

Človeške napake so pogost vzrok za izgubo podatkov

Vsaka izguba podatkov ima potencial, da doseže katastrofalne razsežnosti. To predvsem velja za podjetja, saj lahko izgubijo ogromno sredstev, če nepričakovano nimajo več dostopa do kritičnih datotek. Tudi za domače uporabnike pa so težave lahko zelo resne, saj ima veliko uporabnikov na disku shranjene družinske slike in druge neprecenljive digitalne vsebine.

Podatke je mogoče izbrisati z malenkost neprevidnosti s strani uporabnika. Virusi in strojne okvare računalnika pa tudi predstavljajo veliko nevarnost.

Trdi diski so občutljivi na vročino

Vsak računalnik je idealno zbirališče prahu. Sčasoma se na matični plošči, v napajalniku, na grafični kartici in drugih komponentah nabere veliko prahu. To močno segreje notranjost računalnika, kar lahko privede do poškodb trdega diska. Strojne okvare so eden izmed najbolj pogostih razlogov za izgubo podatkov na številnih spominskih medijih. Res je, da nam restavriranje diska lahko povrne izgubljene podatke, vendar se je najbolje izogniti okvaram na prvem mestu. To lahko storimo tako, da redno čistimo notranjost našega računalnika. Omenjeno storitev lahko zaupamo svojemu najljubšemu računalniškem servisu. Vedno pa je tudi dobra praksa, da redno izdelujemo varnostne kopije ključnih podatkov na USB ključe, NAS Synology sistem, SD kartice ipd.

Reševanje podatkov trdega diska
Redno čistimo notranjost našega računalnika.

Similar Posts: