O igrah in igranju

Na taboru so se dijaki učili iskati zmagovalno strategijo

Kovanci v krogu je igra za dva igralca, ki na začetku razporedita v krog določeno število kovancev, tako da se vsak dotika obeh sosedov. Zatem izmenično jemljeta enega ali dva sosednja kovanca. Izgubi tisti, ki ne more vzeti nobenega več. Ali lahko kateri od igralcev zagotovo zmaga? Z drugimi, bolj strokovnimi besedami, ali obstaja zmagovalna strategija?

Igre so izraz dobe

Dijaki in študenti tabora Igre na srečo in njih teorija, ki sta ga pripravila profesorja matematike, si z zastavljeno nalogo niso dolgo belili glave. Njihovi možgani, navajeni zank in ugank z raznih državnih tekmovanj in matematičnih olimpijad, so jo hitro razvozlali: zmagovalno strategijo, kar pomeni, da lahko zagotovo zmaga ne glede na igro nasprotnika, ima na voljo drugi igralec.

Preberite naslednji članek: Vedno aktualne družabne igre za vso družino

Na sploh so družabne igre izjemno dobrodošle v prav vsakem domu. Karte, sestavljanke in družabne igre so odličen način za skupno preživljanje prostega časa.

Matematika tudi med počitnicami

»Seveda je igra, če odkriješ zmagovalno strategijo, nezanimiva, ker jo s tem uničiš,« poudarjata. »A na srečo jih veliko nima, med njimi je denimo šah, zato je svet iger in igranja še vedno zanimiv.«
Nekatere igre in igrače so bile polne simbolike, ki je danes ni več. Plezanje na mlaj, ki je imel na vrhu privezano darilo, je bilo povezano z osvajanjem neba, nogomet s sporom za sončno kroglo med dvema nasprotnima fratrijama. Igre se navdihujejo pri zahtevah življenja in razvijajo sposobnosti prilagajanja družbi. Uspeh elektronskih iger ob koncu 20. stoletja napoveduje rojstvo nove oblike inteligence, ki bo laže razumela visoke dosežke tehnologije. Prevladujoče igre simbolizirajo poglavitne interese dobe: danes so med njimi na primer monopoli, poslovne in borzne igre, Rubikova kocka, Človek ne jezi se. Tudi te so odsev svojega časa in napovedujejo elektronsko, telematično, matematično, mehanično in robotsko dobo, sta v uvodu k teoriji iger zapisala profesorja.

Similar Posts: