Avtomobilski nosilci za kolesa

Avtomobilski nosilci tudi za občutljivejša kolesa

Med prevozom na dopust pogosto svoj prostor na strehi avtomobila ali pa na njegovem zadku najdejo kolesa. V prvem primeru se jih na streho namešča na podoben način kot smučarski kovček ali pa smuči. Na zadku vozila pa sta možnosti za prevažanje koles dve. Prva je namestitev nosilca na kljuko za vleko avtomobilske prikolice. Druga velja za nekoliko lažjo: namestitev nosilca nekoliko višje. Pri tej možnosti za pritrditev kolesa služijo tekstilni trakovi, ki so napeljani okoli vrat vozila.

Obstaja tudi tretja možnost, ki jo ponujajo samo določeni modeli vozil. Gre namreč za prav poseben nosilec, ki omogoča nameščanje koles na zadek vozila. Kadar sistema ne uporabljamo, se ga lahko na eleganten način skrije v odbijač ali pa v dno vozila. Nanj nakazuje le zelo tanka reža med nosilcem in odbijačem. Takšni avtomobilski nosilci za kolesa zagotovo ponujajo enega od najboljših sistemov.

Dodatna zaščita avtomobilskih nosilcev za kolesa

Pri nameščanju koles na nosilce avtomobila posebno pozornost zahtevajo kolesa, ki so narejena iz ogljikovih vlaken. Ta so namreč zaradi toge zasnove bolj občutljiva na poškodbe. Odlična novica pa je ta, da nekateri proizvajalci avto nosilcev za kolesa ponujajo dodatno zaščito. Za je posebej zasnovana za tovrstna kolesa. Namešča se jo na klešče za pričvrstitev, tako da še dodatno blaži tresljaje.

Nosilci za kolesa
Prikaz namestitve kolesa na avtomobilski nosilec za kolesa

Treba je poudariti še to, da so za kolesa najprimernejši tisti strešni nosilci, ki jih proizvajalec avtomobilov ponuja od nakupu vozila. Ti so namreč oblikovani za vsak tip avta posebej. Na eni strani to vsekakor pripomore k še lepšemu izgledu, po drugi strani pa oblika zagotavlja le malo prodora vetrnega piša v kabino vozila.

Prednosti in slabosti prevažanje koles z avtomobilom

Ključne prednosti prevažanja koles s pomočjo avto nosilcev so cenejša storitev, večja varnost kolesa v primeru prometne nesreče, na streho avta lahko naenkrat namestimo tudi do štiri ali več koles. Največje slabosti takšnega prevažanja pa so nevarnost poškodb pri vožnji skozi predore in pod nizkimi podvozi, umazanija na strehi in težavno nameščanje kolesa, še posebej na višja vozila.

Video: Nosilci za kolesa Green Valley FAST RIDE

Obstajajo tudi alternative za takšen način prevažanja koles. To je nosilec, ki ga s tekstilnim jermenom zapnemo na prtljažna vrata  vozila. Takšen način zapenjanja se večinoma ne priporoča, ker zastira pogled nazaj, prekriva zadnje luči pa tudi registrsko oznako. Še ena od možnosti je prevoz koles v kombiju, kjer so kolesa povsem na varnem. Pripnejo se z nosilci, tako da se kolo zapne na sprednjo os ali pa ga privežemo ter učvrstimo s tekstilnimi trakovi.

Similar Posts: