Popolna moto oprema

Naredili ste izpit za kategorija A1 ali A2 in kupili motocikel. Na glavo si zgolj še nadenete čelado in že greste lahko na pot, kajne? Pravzaprav ni pa metno, da ste tako hitri. Zakonu je res zadoščeno, če imate izpit za motor in uporabljate varnostno čelado, vendar je potrebna tudi druga moto oprema. Vožnja motorja je namreč lahko precej nevarna, o čemer pričajo tudi mnoge nezgode s smrtnim izidom, zato velja poskrbeti za to, da bosta tako oprema motorja kot osebna moto oprema primerni.

Osebna zaščitna moto oprema

Čelada ščiti glavo, vendar je pri nezgodi poškodbam izpostavljeno celotno telo. Že zdrs pri majhnih hitrostih zadostuje, da pride do hudih posledic, zato velja vedno poskrbeti tudi za primerno motoristično obleko. To je bistvena moto oprema, saj ščiti tako pri padcih kot pri sami vožnji, ko smo izpostavljeni vremenskim vplivom in predvsem vetru, ki se občuti ob hitrosti. Poleg tega je nujno, da nosite tudi primerno obutev, ki ščiti gležnje in stopala, prav tako pa vam omogoča, da uporabljate stopalke – tako nožno zavoro kot sklopko. Ne glede na to, kakšne so zunanje temperature, naj moto oprema vedno vključuje tudi rokavice. Te bodo preprečile, da bi vas zaradi hladu trgalo v sklepih oziroma členkih, ob padcu ne bo odrgnin, predvsem pa bo vaš prijem ročic bolj čvrst.

Če ste pameten motorist, ki skrbi za svojo varnost, pa naj moto oprema obsega še dve bistveni reči: ledvični pas in ščitnik za hrbet.

Kaj pa moto oprema za konjička?

Vas dvokolesni jekleni konjiček ne more služiti potovanjem in vožnji na daljše razdalje, če ga ne opremite s primernimi torbami ali kovčki, v katere boste shranjevali stvari, prav tako pa bo potovanje prijetnejše in manj utrudljivo, če se odločite za vetrobransko steklo. Sicer pa naj moto oprema konjička ne služi v prvi vrsti estetiki, temveč predvsem varnosti. Z dodatno opremo lahko vozne lastnosti svojega motorja precej izboljšate. Vložiti velja v vse tisto, kar omogoča lahkotnejši nadzor nad motorjem, prav tako pa tudi v izboljšanje zaviranja. Včasih za to niti ni nujna dodatna moto oprema, temveč je predvsem potrebno dobro vzdrževanje in pravočasna menjava delov – na primer menjava verige, nadomestitev izrabljenih pnevmatik z novimi in podobno.
Ne pozabite: zakon predpisuje minimum, torej izpit in čelado, ki naj bi zagotovila vašo sposobnost upravljanja motocikla in zaščito glave. A primerna moto oprema lahko zagotovi, da ste zdravi in nepoškodovani  po vsaki vožnji.

Similar Posts: