Otroška čelada je lahko tudi lepa

Nekakšen nebodigatreba se neredkim zdi čelada. Lupina na glavi, ki bi jo država v imenu varnosti najraje vsilila vsem po vrsti in se pri tem skrivoma naslajala nad izgledom svojih kolesarjev. Takšno razmišljanje je morda do neke mere še privlačno, hkrati pa do države vendarle krivično. Kolesarji, posebno starejši od 65 in na drugi strani mlajši od 15 let, namreč sodijo med najbolj ogrožene skupine v cestnem prometu.

Mnogim staršem se zdi, da so največ storili s tem, ko so otroku zagotovili tehnično brezhibno kolo, na katerega bo ta sedel z zadostno mero previdnosti in preudarnosti, ki jo bo, če bo domače dvorišče ali bližnje igrišče zamenjal s cesto in se tako pomešal med druge udeležence v prometu, pospremil z upoštevanjem prometnih predpisov. A kljub temu niso naredili dovolj, če ga niso spodbudili k uporabi zaščitne otroške čelade (http://www.poganjalci.com/dodatki-in-oprema/otroske-celade.html). Hujši udarec v glavo ga namreč lahko usodno zaznamuje za vse življenje. Njegove starše pa tudi.

Na trgu je najti toliko različnih kolesarskih čelad s tako različnimi motivi, vključno z najbolj priljubljenimi otroškimi junaki, da je skorajda nespodobno reči, da otroka ni mogoče prepričati v izbiro čelade, ker mu ne bi bila prav nobena lepa. Je pa možno, da mu ne bo ne lepa ne prav čelada, ki mu jo boste prinesli domov, in od njega pričakovali, da jo bo brez kakršnih koli pripomb nosil pri svojih novih podvigih. Prav zato je več kot zaželeno, če nakup čelade za otroka opravite skupaj z njim. Ne le zato, ker boste tako najlaže izbrali ustrezno velikost, temveč tudi zato, da mu prepustite končno izbiro motiva, vzorca oziroma barve. Ne gre namreč spregledati, da bo čelado, ki mu bo všeč, veliko raje uporabljal, kakor bi jo v primeru, če mu ne bi bila. Kdo bi utegnil reči, saj ni pomembno, kakšna je, pomembno je, da te zaščiti ob morebitnem padcu. In da zadostimo zakonu (ta določa, da morajo kolesarsko čelado nositi otroci do 14 leta). Ker pa takšno mnenje največkrat ni tudi mnenje vašega otroka, posebno ne trinajstletnika, ki mu videz in to, da izpade kul pred vrstniki pomeni veliko več kakor zakonska določila in vaša skrb za njegovo varnost, mu boste vožnjo s kolesom zelo verjetno priskutili, če boste trmasto vztrajali, da ne sme na pot brez tagrde čelade. Česar pa si praviloma nihče ne želi, toliko manj, ker je vožnja s kolesom ne le zdrav, temveč tudi do okolja posebno prijazen način prevoza.

 

Similar Posts: