razvlažilci zraka

Kdaj pridejo prav razvlažilci zraka?

V zimskem času se steklu oken pogosto pojavi kondenz. Gre torej za povsem običajni pojav, ki pa v zmernih količinah ne povzroča nobenih večjih preglavic. Seveda je kdaj pa kdaj v prostoru preveč vlage in tedaj je skorajda nujno potrebno poseči po kakšnem ustreznem pripomočku, kot so denimo razvlažilci zraka.

A vsak razvlažilec zraka, ki ga najdemo na trgu, ni nujno primeren za uporabo. Pri izbiri takšne naprave je dobro, da upoštevamo koristne nasvete strokovnjakov.

Razvlaževalni sistemi z granulami in tabletami

Na trgu so torej na voljo različni razvlažilci zraka. Ena od možnosti je izbira razvlaževalnega sistema z granulami ali tabletami. Zanj je značilno, da je nekoliko manj učinkovit, a je dovolj primeren za manjše prostore pa tudi tam, kjer vlaga ni kaj dosti višja od normalne.

Omenjeni sistem deluje po principu tako imenovane higroskopičnosti. To pomeni, da kemikalija oziroma kalcijev klorid v obliki tablete ali granule nase veže vlago. Slednja se zbira v posebni posodici. Količine so v takšni situaciji precej majhne. Odstrani se le približno 20 mililitrov vode na dan. Pri resnejših težavah z vlago in plesnijo takšni razvlažilci zraka niso ravno najbolj učinkoviti.

Električni razvlaževalci so učinkovitejši

V primerjavi z omenjenimi granulami ali tabletami so precej bolj učinkoviti tisti razvlaževalci zraka, ki delujejo s pomočjo elektrike. Praviloma za bivalne prostore zadoščajo takšni s kapaciteto pet, deset ali pa dvajset litrov vode na dan. Pri sami izbiri pa moramo upoštevati zlasti vlago, temperaturo pa tudi samo velikost prostora.

preveč vlage v prostoru odstranijo razvlažilci zraka.
Če je v prostoru preveč vlage je skorajda nujno potrebno poseči po kakšnem ustreznem pripomočku, kot so razvlažilci zraka.

Odlična alternativa električnim razvlažilcem zraka so tudi klimatske naprave. Po mnenju nekaterih strokovnjakov so takšne naprave cenovno najbolj ugodna in funkcionalna rešitev. Njihova funkcija je namreč učinkovito razvlaževanje pa tudi hlajenje. Tudi tako imenovani sušilci zraka sodijo v kategorijo klima naprav.

Kam namestiti razvlaževalec zraka?

Razvlažilci zraka se morajo praviloma postaviti tja, kjer se kažejo največje težave z vlago. Obenem je nujno potrebno zagotoviti povsem nemoten pretok zraka skozi sistem. Prav tako čim bolj učinkovito kroženje zraka po prostoru.

Ali potrebujete razvlažilec zraka? Katerega kupiti?

Od stene morajo biti takšne naprave odmaknjene vsaj deset centimetrov. Ne smejo biti v neposredni bližini grelnih teles. Nujno naj bodo postavljeni na ravne in dobro stabilne površine.

Similar Posts: