Obleke

Besedo »inteligenca« vse pogosteje uporabljamo v povezavi s tehnologijo, ta pa navidezno nima nič skupnega z oblačenjem. Tehnologija in obleka sta se doslej družili le v procesih, kot sta krojenje in šivanje, ne pa tudi v fazi uporabe oblačila. Seveda, zamisli o oblekah, ki bi bile sposobne opravljati še kakšno drugo funkcijo kot običajno, se porajajo že dolgo, vendar pa je bilo treba za njihovo uresničitev počakati na razvoj informacijske tehnologije.

Trendov, kot so »inteligentna obleka«, »smart fashion«, »digital clothing« ali »smart wear«, zaenkrat ne bomo našli v modnih časopisih ali na modnih pistah. Nanje lahko naletimo le na sejmih in v publikacijah, ki se ukvarjajo s tehnologijo ali z industrijskim oblikovanjem. Inteligentnih oblek namreč ne oblikujejo modni oblikovalci, pač pa kibernetični inženirji in tehnološki raziskovalni inštituti.

Kot že izraz pove, naj bi bila inteligentna obleka sposobna samostojno opravljati določene naloge, skratka delati nekaj, česar običajna obleka ne zna. Navadna obleka nas je sposobna ščititi pred mrazom in vročino, veliko nalog pa moramo še vedno opraviti kar sami, na primer kontrolirati stopnjo nevarnosti ali poklicati na pomoč, kadar smo v stiski. Take in podobne naloge bi lahko obleka opravljala samo s pomočjo vgrajene umetne inteligence.