Naš zvesti spremljevalec

V današnjem svetu je prenosni računalnik, kot dežnik na deževni dan – brez njega smo v težavah. Včasih temu ni bilo take ampak danes lahko uporabljamo svoj prenosni računalnik, kot mobilni kino, delovno pisarno, ali svoj umetniški kotiček kjerkoli in kadarkoli. Z razvojem vedno manjših procesorjev je bilo v sam prenosnik možno stlačiti ogromno količino moči, ki se približuje svojim velikim namiznim bratom.

Evolucija prenosnikov

Včasih je bil prenosni računalnik majhen, težak in ni imel moči prebavljati karkoli drugega, kot samo najbolj osnovne stvari. To se je z evolucijo procesorjev priznanih podjetij Intel in AMD hitro spremenilo. Tudi proizvajalci kot so ASUS, Hewlett Packard in MSI so pospešili razvoj procesorjev s svojimi inovativnimi rešitvami kot: uporaba ultra-lahkih materialov pri izdelavi, uporaba visoko zmogljivih Lithium-ion baterij in podobno.

Poraba povprečnega procesorja v prenosniku je tako padla pod 40W (navadna žarnica), kar je omogočilo, da lahko prenosni računalnik uporabljamo dolge ure preden ga je potrebno napolniti.

Vrste prenosnikov in njihova uporaba

Seveda ne obstaja samo ena vrsta prenosnega računalnika. To je lahko takoj razvidno po ceni samega prenosnika. Tako kot vso tehnologijo, prenosni računalnik uporablja mnogo različnih profilov ljudi kot so umetniki, poslovneži, igračarji in navadni uporabniki. Tukaj se opazijo največje razlike v strojni opremi samega prenosnega računalnika

Pa si poglejmo za primer, kako bi prenosni računalnik uporabljal poslovnež, torej kaj bi bile lahko njegove največje želje pri uporabi prenosnika:

  • trpežna izdelava
  • dolga življenjska doba baterije
  • močan procesor (zaradi hitre izvedbe programov)
  • visoka ločljivost (resolucija) zaslona in nizka odsevnost (online konferenči pogovori)

To bi lahko bilo nekaj želja poslovne osebe pri nakupu računalnika. Taki računalniki imajo vgrajeno najboljši procesor kot je Intel i7 ali AMD a10, saj uporaba Office programov zahteva veliko procesorske moči.

Kaj pa ostali uporabniki?

Za običajnega uporabnika, ki bi rad uporabljal prenosni računalnik za e-pošto ali gledanje filmov, pa ne potrebujemo ravno najnovejšega procesorja ali zmogljive grafične kartice. Seveda se to hitro spremeni, če radi igramo najnovejše igre svetovno priznanih proizvajalcev, kot so EA Games (http://www.ea.com/). Če radi na naših prenosnikih ustvarjamo z Adobe ali drugimi grafičnimi programi, ravno tako potrebujemo močan procesor tipa Intel i5 ali i7 ali AMD FX. Ne glede na to kakšen je vaš profil, povprašajte v trgovini, kaj lahko pričakujete od notesnika in naj vam ne bo težko povedati kje in zakaj boste uporabljali računalnik.

Similar Posts: