Osebni računalnik, ki zasede celo sobo?

Tablični računalnik, notesnik, osebni, prenosni računalnik, dlančnik, mini računalnik, veliki računalnik, super računalnik … Ja, toliko vrst računalnikov obstaja. Osebni računalnik pa je tisti, kateremu se bomo posvetili mi.

Pa poglejmo. Prvi, ki so predstavili osebni računalnik, je bilo podjetje IBM, in sicer leta 1981. Takrat sicer še ni prišlo do “velikega buma”, zagotovo pa ta letnica pomeni prelomnico v razcvetu, ki je računalnik prinesel v skoraj vsak dom. Računalnik se je za osebno rabo bolj razširil takrat, ko so mu dodali tudi operacijski sistem; pri tem je imel ključno vlogo Bill Gates. Prvi računalnik, ki je imel vso elektroniko na enem tiskanem vezju, poleg tega tudi video vmesnik, 8 kB dinamičnega pomnilnika, tipkovnico in procesor 6502, je bil Apple I, ki sta ga izdelala Steve Wozniak in Steve Jobs. Čisto prvi računalniki so se sicer pojavili že veliko prej, med leti 1936 in 1974, vendar so bili takratni računalniki sestavljeni iz procesorjev, ki so porabili veliko energije in še več prostora – procesorji so bili lahko veliki kot cela soba, kasneje so prišli do velikosti garderobne omare. Takrat so bili računalniki preveliki, predragi in prezahtevni za vzdrževanje, da bi ga lahko imeli za splošno uporabo. Danes je drugače. S hitrim širjenjem informacij in razvojem interneta so računalniki tako rekoč nujni za vsak dom in za vsako poslovno dejavnost. Res je tudi, da je osebni računalnik danes tudi veliko bolj cenovno dostopen. Moderni računalnik temelji na integriranih vezij in je milijon krat bolj zmogljiv kot prve računalniške naprave. Predvsem pa, zasedejo malo prostora.

Ko govorimo o besedni zvezi osebni računalnik (http://www.anni.si/trgovina/racunalniki-namizni-racunalniki-osebni-racunalniki), imamo v mislih namizni računalnik, ki je sestavljen iz naslednjih delov: spominske enote (trdi disk, gonilnik za CD in DVD), osnovne plošče, na kateri so procesor, RAM, zvočna, mrežna in grafična kartica. Namizni računalnik ima še ohišje z napajalnikom, ločen zaslon, tipkovnico in miško. Takšen računalnik je namenjen predvsem za domačo uporabo, saj ga zaradi velikosti ni tako enostavno prenašati kot na primer prenosni računalnik. Osebni računalnik je sicer še vedno zelo priljubljen med uporabniki. Na trgu pa je že mogoče zaslediti računalnike, ki so vedno bolj kompaktni. Počakajmo in videli bomo, kaj bo prihodnost prinesla osebnim računalnikom, ki so bili sprva veliki kot cela soba.

Similar Posts: