Zdravstveni pripomoček za atlete

Vsak atlet se je že večkrat srečal z bolečinami v telesu. Te so lahko posledica prekomernega gibanja, nepravilnih gibov, utrujenosti mišic ipd. V vsakem primeru nas bolečina opozarja na nevarnost ali celo prisotnost poškodbe. To je tudi razlog, da čutimo bolečino. Seveda ni vsa bolečina slaba, saj jo atleti razvrščajo na slabo in dobro zvrst. Dobra je ta, ko po treningu čutimo utrujenost mišic, ki nakazuje, da smo opravili veliko dela in ojačali telo. Slaba bolečina pa je takrat, ko smo utrpeli poškodbe. Sklepi so izredno izpostavljeni mehaničnim poškodbam, kar je tudi razlog, da so opornice za gleženj eden izmed najbolj popularnih pripomočkov za raznovrstne športnike.

Opornice za gleženj zmanjšajo možnost mehaničnih okvar

Noge in stopala so pod veliko obremenitvijo med hojo, tekom, plezanjem in drugimi fizičnimi aktivnostmi. To pa jih ob vsakem fizičnem pritisku izpostavi številnim okvaram, ki se lahko zgodijo nepričakovano. Pri smučanju, teku, igranju tenisa in drugih športih se na gležnje prenaša veliko fizične sile. Naloga opornice za gleženj je, da mu nudi dodatno strukturno oporo pri prenašanju fizičnih sil iz raznih smeri. Obenem pa ga stabilizira oziroma zadrži na mestu, kar močno omeji poškodbe pri ponesrečenih gibih.

Sklepi so izredno izpostavljeni mehaničnim poškodbam, kar je tudi razlog, da so opornice za gleženj eden izmed najbolj popularnih pripomočkov za raznovrstne športnike.

Hitrejša rehabilitacija po poškodbah gležnja ali stopal

Gleženj se najhitreje pozdravi, če ga ne obremenjujemo. Seveda to ni vedno možno, saj bomo uporabljali prizadeto nogo skozi dan. Seveda moramo paziti na obremenitev gležnja, vendar ga bomo kljub temu izpostavili manjšim stresnim situacijam. Ravno zaradi tega razloga je izredno pomembno, da uporabljamo opornice za gleženj, ki ga poizkušamo pozdraviti. Opornica bo prevzela del fizične obremenitve nase, kar bo zmanjšalo bolečino in pospešilo zdravljenje. Sam gleženj pa bo stabilno stal na mestu ter se ne bo premikal. Stabilnost gležnja pa je ključna, če želimo zmanjšati mehanske poškodbe sklepa in samega gležnja.

Opornice za gležnje ne omejijo gibljivosti športnika

Velika prednost opornic za gležnje je ta, da pri uporabi ne omejujejo gibanja športnika. Tako jih je mogoče uporabljati tudi pri intenzivnih športih, kjer se veliko premikamo. Če smo bolj natančni, opornice preprečijo prekomerno:

Inverzivno gibanje

Pod inverzivno gibanje se štejejo gibi, ko stojimo na zunanjem robu stopala.

Everzivno gibanje

To je gibanje, ko obrnemo podplat stopala navzven.

Poznamo še sagitalno gibanje. To je gibanje stopala in sklepa navzgor in navzdol. Opornice za gležnje ne omejujejo tega načina gibanja, kar omogoči atletu, da se brez omejitev hitro giblje po terenu ali drugje.

V vsakem primeru je uporaba zdravstvenih pripomočkov, ki zmanjšajo možnost poškodb toplo priporočena. Še posebej pa to velja za profesionalne športnike, ki močno obremenjujejo telo.

Vaje za držo telesa za doma preprečijo bolečine v križu

Preberite si še naslednji članek: Pomen pravilne drže telesa

Poleg tega, da pravilna drža daje o vas vtis, da ste samozavestni in odločni, je vsekakor dobra za vaše zdravje. Nepravilna drža lahko čez čas izzove kar nekaj neprijetnih simptomov, kot so glavoboli, napetost in bolečina v predelu vratu in hrbtenice.

Similar Posts: