Implantati ali umetne zobne korenine

Zobni implantati ali zobni vsadki so pravzaprav umetne zobne korenine. Namenjeni so torej za nameščanje posameznega manjkajočega zoba ali za nameščanje zobne vrzeli oziroma skrajšane zobne vrste. Ne nazadnje jih uporabljamo tudi za reševanje popolne brezzobosti spodnje ali pa zgornje čeljusti.

Zobni implantat se vsadi v kost zgornje ali spodnje čeljusti, in sicer z operativnim posegom, v lokalni anesteziji. Odločilnega pomena pri tem pa je vsekakor dovolj dobro načrtovanje posega. To zajema oceno splošnega zdravstvenega stanja pacienta, prav tako oceno stanja in popolno oskrbo stanja v njegovi ustni votlini. Prisotni morajo biti še TRG posnetek, če se le da 3D slikanje, preučitev protetične oskrbe ter temeljit pogovor s pacientom.

Zobni implantati so umetne zobne korenine in so namenjeni za nameščanje posameznega manjkajočega zoba.

Trajanje operativnega posega za vstavitev implantatov

Vstavitev zobnega vsadka traja približno tretjino ure. Čas operativnega posega je torej v veliki meri odvisen od števila implantatov, ki jih je treba vsaditi. V dlesen se pri tem naredi kratki rez, da se jo lahko primerno odpre oziroma razpre. S kirurškimi instrumenti pa se nato pripravi mesto, kjer se zobni implantati vsadijo. S svedrom je potrebno poskrbeti za kostno ležišče, kamor se privije vijak oziroma vsadek. Z le nekaj šivi se nato dlesen ustrezno zapre.

Tovrstni oralni poseg ima nekatere možne stranske učinke, na primer kratkotrajno lokalno otekanje, edem, kratkotrajne motnje okusa ter žvečenja, hematom. Po operaciji si mora pacient s pomočjo hladilnih blazinic hladiti mesto otekline. V dovoljenih količinah se sme jemati tudi analgetike. Potrebno pa je jemati antibiotike, če jih seveda predpiše

Samooskrba po vstavitvi zobnih implantatov

V času po operaciji se mora pacient izogibati vsem večjim fizičnim naporom. Prav tako tudi vroči hrani ter pijači, kajenju, pitju alkohola. Pri ležanju mora biti vzglavje nekoliko dvignjeno. Pametno se je izogibati tudi mehanskim obremenitvam na mestu samega zobnega vsadka. Teden dni po operaciji je smiselno ustno higieno dopolniti tudi s primerno izbrano ustno vodo.

Šivi se odstranijo približno teden dni ali najkasneje v desetih dneh po operaciji. Zračenje implantata s kostjo oziroma osteointegracija pa traja od 3 mesecev v spodnji čeljusti do 6 mesecev v zgornji čeljusti. Tedaj se lahko prične tudi 2. faza implantološke oskrbe. To pomeni, da se lahko prične izdelava protetične nadgradnje.

Similar Posts: