Spletni strežnik in dobra podpora


Vsaka spletna stran potrebuje primerno gostovanje, torej prostor v obliki strežnika oziroma diskov, kjer so njene informacije in preko katerih do nje dostopajo uporabniki. Spletni strežnik je sestavljen iz strojne in programske opreme, torej je neke vrste super računalnik, ki v vsakem trenutku omogoča uporabo podatkov na njem množici uporabnikov. Pomembna je torej zmogljivost, hkrati pa tudi varnost.


Kakšen naj bo spletni strežnik?

Ko prvič izbirate spletno gostovanje, se verjetno nekoliko slabše znajdete med različnimi karakteristikami, ki so na voljo za ta ali oni spletni strežnik. Veste sicer, da vaša spletna stran ni obsežna in ne potrebuje veliko prostora, prav tako ne potrebujete posameznih nadstandardnih storitev, za katere doslej verjetno še niste niti slišali. Povsem vam bo zadostovalo tako imenovano deljeno gostovanje, ki ga uporablja večina spletnih strani. Gre za gostovanje, kjer si en spletni strežnik deli več spletnih strani, pri čemer ni vsaki določen točen prostor, temveč je vsaka omejena zgolj glede tega, kako velik prostor ji je na voljo.


Bistveno je, da je strežnik pri ponudniku gostovanja, ki je zanesljiv in znan po tem, da nudi dobro podporo. To pomeni, da ima dovolj znanja, da vam pomaga pri vsaki težavi in odpravi vse nadloge, ki se prikradejo v strežnik, da vam je ob težavah vedno prijazno na voljo, predvsem pa to, da izkušnje zagotavljajo varnost – spletni strežnik, ki ni dobro zaščiten, je namreč lahko hitro tarča napada, to pa pomeni, da bo vaša spletna stran oškodovana.

Kaj pa lasten spletni strežnik?

To je zanimiva ideja – za sekundo ali dve. Vedeti je treba, da je lasten strežnik velika investicija, poleg tega pa zahteva veliko znanja. Za takšno možnost se odločajo predvsem tehnološka podjetja ali velika podjetja, ki imajo zaposlene lastne ljudi za področje računalništva in informatike, ki se lahko ukvarjajo prav s spletom. Pa še pri teh nakup lastnega strežnika ni prva izbira – veliko se jih odloči za zakup strežnika pod posebnimi pogoji (torej brez deljenja), saj je to s finančnega vidika cenovno še vseeno lahko precej ugodneje.

Kje najeti prostor na strežniku?

Vsekakor ni potrebno, da gostujete pri podjetju, ki vam izdela spletno stran (v primeru, da to ponuja oboje). Na spletu preverite kakšne so ponudbe oziroma kaj dobite pri vsakem ponudniku za sprejemljivo ceno ter kakšne izkušnje z njimi imajo lastniki spletnih strani. Iščite pohvale, ki pričajo o tem, da so zanesljivi in se na vsak klic hitro odzovejo.

Similar Posts: