Nakit polepša vsako žensko, pa tudi moškega

Nakit še kakšno desetletje nazaj ni bil nekaj, s čimer bi se ukvarjali moški. Uhani, ogrlice, zapestnice – vse to je bilo v domeni žensk. Moški so nosili zgolj ročne ure ter poročne prstane, pa še poročni prstan je marsikdo kmalu po poroki snel. Danes pa doživljamo preporod in tudi moški ponovno precej radi okrasijo svoje telo. Ponovno? Seveda, kajti če pogledamo v zgodovino, niso bili dragulji in drage kovine nikoli rezervirani zgolj za ženske.

Tako pri primitivnih ljudstvih kot prvih civilizacijah, pa tudi še v srednjem veku ter baroku, so moški precej skrbeli za svojo lepoto oziroma videz. Pri tem so si pomagali z okrasjem, ki je pričalo o njihovem družbenem statusu. Precej kasneje, v tako imenovanem atomskem veku, pa so na to nekoliko pozabili. Nakit, pa tudi moda in lepota sta postali nekaj, kar je skrbelo predvsem ženske. Torej spol, pri katerem naj bi bila lepota pomembnejša, medtem ko je pri močnejšem spolu prišlo bolj v poštev razkazovanje družbenega pomena z drugimi simboli, ki so ravno tako izražali bogastvo in moč.

Zakaj je danes drugače? Predvsem zato, ker so moški ponovno ugotovili, da je videz pomemben tudi za njih. Močnejši spol se je pričel zanimati za modo, mnogo več časa posveti urejenosti telesa (tudi z manikiro, obiskom raznih kozmetičnih tretmajev in podobno), v modi so poslikave telesa oziroma tetovaže, prav tako pa tudi nakit.

ureee_r

Kakšna je razlika med nakitom za moške in ženske? Pravzaprav gre v obeh primerih za okras, ki izraža naš življenjski stil, s tem, da so moški nekoliko bolj nagnjeni k nakitu, ki jasno izraža prepričanja. Ženske se pogosto zadovoljijo z nakitom, ki je zgolj lepega videza, moški pa hočejo nekaj več – njihov nakit izraža hobije in zanimanja, včasih filozofska in verska prepričanja, pogosto pa se v njem odraža tudi najmodernejša tehnologija.

Ja, lahko bi rekli, da so moški veliko bolj zahtevni. Nase ne bodo dali ogrlice, zapestnice ali prstana, ki nima pomena, saj se jim zdi to popolnoma nesmiselno (oziroma vsaj večini). Tako so oblikovalci nakita, ki se posvečajo tudi nakitu za moške, pogosto postavljeni pred dejstvo, da zgolj zanimivo in očem lepo oblikovanje ni dovolj. Potrebno je dodati še nekaj – poskrbeti morajo za jasno izražanje sporočila ali nakitu celo dodati tehnološke dosežke.

Potiskani puloverji s kapuco so idealno darilo za sodelavce in družinske člane. Danes vsi želimo izvirna darila, vendar pogosto ne vemo, kako do njih. Preberi več …

Similar Posts: