Pomen zdrave črevesne flore

V človeškem telesu najdemo ogromno organizmov, ki so zgolj na obisku, pri tem pa lahko človeku koristijo, lahko pa mu tudi škodujejo. Brez mikroorganizmov v črevesju človek ne bi mogel preživeti, saj bakterije v želodcu skrbijo za pravilno razgrajevanje hrane in optimalen izkoristek zaužitih hranil, pa tudi v drugih delih prebavnega trakta so takšni organizmi ključnega pomena.

Posledično je seveda pomembno tudi to, da za gostujoče mikroorganizme dobro skrbimo – vzdrževati je treba zdravo črevesno floro, ki pripomore k zdravemu delovanju telesa. Če to zanemarimo, pride do različnih težav, nekatere med temi pa so relativno pogoste, tako da se splača paziti predvsem na določene organizme.

Kandida

Med organizmi, ki imajo pomembno vlogo v človeškem črevesju, je tudi Candida albicans, ki jo poznamo pod imenom Kandida. Gre za vrsto kvasovk, ki sicer niso posebej škodljive in jih najdemo tudi v povsem zdravem telesu, a lahko v nekaterih primerih povzročijo velike težave. Z ohranjanjem zdravega življenjskega sloga se pri večini populacije ni bati, da bi prišlo do morebitne okužbe, drugače pa je pri bolj ranljivih posameznikih, še posebej tistih, ki imajo slabše delovanje imunskega sistema, predvsem zaradi bolezni.

V nekaterih okoliščinah pride do nenadzorovanega razmnoževanja organizmov, ki se sprva naselijo v črevesju in v ustih, nato pa lahko prodrejo tudi v kri. Kandida ima v tem primeru lahko hude posledice, vodi v sistemsko kandidozo, ki je v 40% smrtna. Težave se kažejo predvsem v ustih in na spolovilih, kandida pa prizadene tudi druge organe. Težava pa je v tem, da so simptomi pri blagih okužbah dokaj neopazni in splošni, tako da redko takoj ugotovimo, da težave povzroča prav kandida. Splošno slabo počutje, utrujenost, prebavne težave, slaba cirkulacija, glavobol … To so simptomi, ki spremljajo okužbo, a niso dovolj specifični, da bi takoj posumili na to težavo.

Z zdravo in uravnoteženo prehrano v telesu z delujočim imunskih sistemom kandida ne bo povzročala težav. Tudi zdravljenje bo uspešno le na podlagi urejene črevesne flore, predvsem je treba upoštevati kislo-bazično ravnovesje, ki ga vzpostavimo s pravilno prehrano, nato pa za zdravljenje okužbe uporabimo zdravila. Pomembno je predvsem to, da v primeru okužbe ukrepamo hitro in odločno, zgolj s prehrano okužbe ne moremo odpraviti, kandida zahteva zdravljenje.

Vzdrževanje zdrave črevesne flore

Največ lahko za zdravo okolje v prebavnem sistemu naredimo z uravnoteženo prehrano, to pa dopolnimo s splošnim zdravim življenjskim slogom. Posledično si lahko obetamo tudi dobro delovanje avtoimunskega sistema, ki nadzoruje razmnoževanje mikroorganizmov v telesu in zaustavi širjenje vsiljivcev še preden to prerase v težave. Za črevesje so seveda koristne prehranske vlaknine in mlečnokislinske bakterije, na voljo pa imamo tudi razna prehranska dopolnila, ki obljubljajo vzdrževanje zdrave črevesne flore – a pozor, z nepremišljenim jemanjem teh lahko ravnovesje v črevesju porušimo.

Similar Posts: