Ajdova moka

Iz ajdove moke in zdroba je mogoče pripraviti najrazličnejše vrste glavnih jedi, poobedkov, posladkov, pijač in napitkov. Poznavalci se bodo tako poleg tradicionalne kaše, močnika, žgancev, polente, štrukljev in raznovrstnih testenin, spomnili še na ajdov kruh, potico, pa tudi modernejšo pico, ajdov med, čaj, ali v tujini znano pivo.

Ajdov močnik po Kališnikovi (iz leta 1935) se za »približno 4 osebe« pripravi takole: »Napravi iz 1/4 l ajdove moke z vrelo vodo drobne kroglice. Zakuhaj jih v 2 l vrelega mleka ter pusti, da počasi vro sedem do deset minut, osoli s kavno žlico soli, dobro zmešaj ter daj na mizo.«

Recepte za jedi iz ajdove moke, denimo za ajdovo torto, je sicer mogoče najti že v Vodnikovih Kuharskih bukvah iz leta 1799, recepti pa so se seveda pozneje precej spreminjali.

Pravo zakladnico jedi oziroma tudi receptov zanje iz ajdove moke v svojih številnih zapisih omenja dr. Boris Kuhar. Za slastne ajdove krapce, ki jih po njegovem opisu znajo pripraviti na Cvenu pri Ljutomeru, je potrebno imeti: 1 kg ajdove moke, belo moko, liter slanega kropa, 1 kg sira oziroma skute, pol litra kisle smetane, 20 dkg masla, jajce, sol. Ajdova moka se popari s slanim kropom. Ko se nekoliko ohladi, se zamesi testo, ki ga je treba razvaljati in raztegniti na velik lopar, potresti z belo moko in razrezati na več delov. Vsako plast se nato namaže z zmesjo sira, smetane in jajca ter na vrhu doda še na koščke narezano maslo. Ko se to pokrije z drugo plastjo testa je treba robove stisniti, da nadev ne uhaja. Tudi to plast se namaže z istim nadevom in pokrije se z eno plastjo testa, ki je na vrhu dobro namazana s smetano. Tako pripravljene krapce spečejo v krušni peči, ki jih še vroče polijejo z maslom. Avtor zagotavlja, da se topli kar topijo v ustih …

***

Ajdovo potico domačini iz Doba pod Gorjanci po zapisu dr. Borisa Kuharja pripravijo takole: Liter ajdove moke zalijejo z litrom slanega kropa, hitro zmešajo v skledi, na to še umesijo liter bele moke. Še vroče testo razvaljajo na prst debelo. Potresejo ga s pol kg vročih ocvirkov in pol kilograma skute. Testo zavijejo kot za štruklje. Zavitek dajo v pekačo, polijejo z vročimi ocvirki in takoj porinejo v peč, kjer se peče pol ure. Vse je treba pripravljati hitro, da se testo ne trga.