Snežne verige niso navada, temveč nujnost

Snežne verige niso samo navada, temveč so nujnost. Vsi smo že slišali za primere, ko so posamezniki obtičali v snegu sredi gozda brez telefonskega signala. Hoja v temi po snegu vsekakor ni prijetno opravilo. S snežnimi verigami ne boste obtičali v snegu.

Kupite verige s certifikatom in se izognite denarni kazni

Cene verig se gibajo med deset in sto evri. Priporočljivo je, da izberete verige s certifikatom, ki ustrezajo evropskim standardom. Takšne verige se ob obremenitvi ne strgajo in ne poškodujejo vašega avtomobila. Policisti v Italiji in Avstriji pregledujejo ustreznost snežnih verig. V kolikor slednje ne zadoščajo evropskim standardom, lahko dobite denarno kazen in prepoved nadaljevanja vožnje.

Namestitev verige

Verige kupite glede na dimenzijo vaših pnevmatik. Ponavadi so verige primerne za več različnih dimenzij koles. Namestite jih seveda na pogonska kolesa. Idealno je, da jih namestite na zimske pnevmatike, saj letne pnevmatike v kombinaciji z verigami ne garantirajo uspeha. Pri vozilih s štirikolesnim pogonom je dobro, da upoštevate navodila proizvajalca. Večinoma se tudi pri vozilih s štirikolesnim pogonom verige natakne na zadnji dve kolesi.

Preberite si še naslednji članek: Vsestransko uporabni nosilci za vozila

Nosilci za smuči ali kakšno drugo opremo so se najprej zlasti nameščali na strehe vozil.

Snežne verige uporabljajte le v primeru snega

Namenjene so vožnji po cestišču, kjer se je sneg že začel oprijemati. Z njimi se ne smete voziti po suhi podlagi, saj vam policisti lahko napišejo globo za več kot 100 EUR. Oviranje prometa vam lahko prinese globo v višini 400 EUR. Namestite jih samo v primeru, da pnevmatika med vožnjo nima več dovolj oprijema s cestiščem.

Enostavna montaža

Ob nakupu je dobro, da jih najprej preizkusite, najbolje kar doma v garaži. Včasih je bilo nameščanje veliko bolj zapleteno. Snežne verige smo morali namestiti na zgornji del pnevmatike in jo dodobra oviti okoli pnevmatike. Potem smo morali zapeljati avto za pol obsega gume naprej ter namestiti preostanek verige. Danes je montaža veliko enostavnejša, saj obstajajo samozatezne verige.

Avtomobilski alternator je eden od tistih delov, na katerega pomislimo šele, ko pride do težav. Preberi več …

Similar Posts: